kostik

KOSTİK

kostik formul

Kullanım alanı çok yaygın olan sodyum hidroksit katı halde beyaz renkte bir maddedir. Kostiğin içeriğinde sodyum,hidrojen ve oksijen atomlarını vardır. Formülü NaOH tür. Potasyum hidroksit olarak imal edilen kostiğin formülü KOH tur. Kullanım alanının genişliği muazzamdır. Petrol rafinelerinden arıtmalara sabun imalat tesislerinden kağıt ve boya üretim tesislerine kadar bir çok alanda kullanımı mevcuttur. Kostikin teknik (spesifik ) özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.ürün; potas kostik, boncuk kostik, payet kostik, sud kostik, sıvı kostik,sodyum hidroksit gibi isimlerle de karşımıza çıkar.


Sodyum Hidroksit Özellikleri


Sodyum Hidroksit (NaOH), Kostik
Kimyasal Adı sodyum hidroksit
Kimyasal Formülü NaOH
Molekül Ağırlığı 39.9971 g/mol
Renk / Form Beyaz, Sıvı
Yoğunluk 2.1 g/cm³
Erime Noktası 318 ° C
Kaynama Noktası 1.390 °C

SODYUM HİDROKSİT, Kostik soda, 1310-73-2, Sodyum hidrat, Beyaz kostik, Sodyum hidroksit (Na (OH)), Soda kostik, Sodyum hidroksit çözeltisi, Kostik soda çözeltisi, NaOH, Sodyum hidrat çözeltisi, Soda hidrat, Kostik soda sıvı, sodyum hidroksit, Sodyum hidroksit katı, UN1823, UN1824, Sodyum hidroksit saf


Ambalaj

payet kostik nedir

Boncuk kostik (micro pearls), payet kostik (flake) ve potas kostik (potasyum hidroksit) 25 kg lık torbalarda, sıvı kostik (sud kostik) ise plastik bidonlarda (25 kg, 45 kg) veya IBC tanklarda (1500 kg) satışa sunulur. Bakınız kostik ambalaj şekilleri

Kostik (Sodyum Hidroksit) Kullanım Alanları

Arıtma sektörü, metal sektörü, sabun yapımı ve deterjan sektörü, kağıt sanayii , boya sanayii, patlayıcı maddeler sanayii, gıda vb.
Su Giderlerinin Temizlenmesi (kanalizasyon)/Arıtma: Kötü kokuyu giderme, boruları temizlemede, pH dengelemede
Kağıt Hamuru Sektöründe: Yapıştırıcı malzeme olarak, ısıl işlemlerle yapılan matbaa baskılarında, gazete kağıdında kullanılır.
Kimyasal Madde İmalatında: Sodyum Aluminat, Sodyum Siyanür, Silikat, PoliKarbonat, Titan Oksit, Zeolit vb.
Tekstil: En son üründe artiklari uzaklaştırmada, beyazlatmada
Temizlik Sektöründe (Deterjan ve Sabun): Deterjan, Sıvı sabun ,Sabun, Fırın ve Boru Temizleyici , yağ sökücü madde yapımında kullanılır. İlaç Sektöründe: aspirin ve antiseptik imalatında Gıda Sektöründe: Yemeklik yağı arıtmada, zeytinin karartılması işleminde içecek ve Süt Sektöründe: Yağ temizlemede, su arıtmada, ekipman temizlemede, yağ sökücü vb.

potas kostik

Kuvvetli bir alkalidit.(pH 14). Sodyum hidroksit , kostik soda veya sodyum hidrat olarak da adlandırılır. Kokusu yoktur ve katı veya sıvı olabilir. Sıvı hali ise sulu ve kaygan bir çözelti şeklinde olur. Bir katı olarak, beyaz bir madde halindedir ve şekil olarak pul pul veya bulgur gibi topak topak haldedir. Pul pul şeklinde olanına payet (flake), bulgur gibi olanına boncuk (pearls) denir. Karbondioksit ve suyu havadan çok hızlı bir şekilde emer. Sodyum Hidroksit, insan ,hayvan ve bitkisel dokuda ve bazı metallerde yanabilir veya yiyebilir. çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi vardır. Sodyum hidroksit su, alkol ve gliserol ile kolayca çözünür , herhangi bir kokusu olmayan bu madde , suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. çözünme esnasında ısı üretir. Su ile birleştiğinde 5 dakika içerisinde sıcaklığı yaklaşık olarak 50 santigrad dereceye çıkararak ortalama 15 dakika sıcak kalır.

Sodyum hidroksit maddesi 1807 yılında Humphrey Day tarafından keşfedilmiştir. Sodyum hidroksit nerede bulunabilir ve nasıl kullanılır?

çok kuvvetli bir baz olan kostik (Sodyum hidroksit) endüstrideki en yaygın olarak kullanılan kimyasallardan biridir. Kullanım alanları ve kullanım süreçleri çok çeşitlidir. Plastikler, sabunlar, suni ipek ve tekstiller dahil birçok ürün üretim aşamalarında kullanılır. Gıda üretiminde, sodyum hidroksit meyve ve sebzeleri soymaktadır. Bazı endüstriler bunu aşındırma için kullanır. Diğer kullanımlar; lavabo ve diğer giderlerdeki tıkanıklıkları açmak , evlerdeki değişik temizlik malzemeleri ve fırın temizleyicilerinde bulunabilir. Kostik yakıcı, tahriş edici anlamındadır. Sodyum hidroksitin kendisi yanıcı değildir, maddenin kendisi yanmaz fakat kimyasal reaksiyonlarda aşındırıc etki, zehirli dumanlar ve ısı ortaya çıkarabilir. Bazıları yanıcı maddeleri (odun, kağıt, yağ, giysi vb.) tutuşturabilir. Metallerle temas etmesi halinde yanıcı hidrojen gazı ortaya çıkabilir. Bakınız kostik kullanım alanları

Kostik (sodyum hidroksit) sağlığı nasıl etkiler?

sodyum hidroksit

Temas halindeki dokularda kuvvetli korozif etki oluşturur. Tozun solunması üst solunum yollarına ve akciğere zarar verebilir. Yutulması mukoza zarında ciddi hasara sebep olur. Gözlere temasında ciddi hasar üretir.

Sodyum hidroksit, temas ettiği vücudun herhangi bir yerinde aşındırarak yiyebilir. Sodyum hidroksitin toz veya buharının solunması, maruz kalma miktarına bağlı olarak hafif veya ciddi olumsuz etkilenmelere neden olur. Hapşırma, boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi hafif/orta derece etkiler olabilir. Daha ciddi etkileri ise akciğerlerin şiddetli iltihaplanması gibi semptomlarla ortaya çıkabilir. Buhar ve doğrudan temas göz tahrişine neden olabilir. Daha fazla maruz kalma sonucunda ortaya çıkabilecek yanmalara neden olabilir. ürünün yutulması ağızda, boğazda ve midede ciddi yanıklara neden olabilir. Şiddetli skar doku ve ölümle sonuçlanabilir. Sodyum hidroksit yeme veya içme semptomları arasında kanama, kusma veya ishal olabilir. Kan basıncında bir düşüş de oluşabilir. Hasar, maruziyetten birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Cilt ile temas tahrişe veya ciddi yanıklara neden olabilir. Daha fazla maruz kalma, yaralanmaya neden olabilir. Körlük de dahil olmak üzere görmede kalıcı hasar oluşabilir. Toz ile uzun süreli temas doku üzerinde zararlı bir etkisi vardır. Zaten cildiniz, gözünüz veya solunum problemleriniz varsa, zararlı etkilere maruz kalma olasılığınız daha yüksek olabilir. Sodyum hidroksit zararları için kostik tehlike bölümüne bakınız.

Kostiğe (sodyum hidroksite) maruz kalındığında ne yapılmalıdır?

NaOH
Kostik (sodyum hidroksit) buharına yada tozuna maruz kalınmış ise , temiz havaya çıkın. Nefes almak da zorluk çekiliyor ise, oksijen verilmelidir. Tıbbi yardım alınmalıdır. Kostik (sodyum hidroksit) kazara yiyip içerseniz, kazazedeye çok miktarda su veya süt içirilmelidir Kusturulmamalıdır. Acilen tıbbi yardım alınmalıdır. Sodyum hidroksite dokunulmuşsa, kıyafetler ve ayakkabılar çıkarılmalıdır. Temas edilen bölge en az 15 dakika su ile yıkanmalıdır. Tıbbi yardım alınmalıdır. Gözde sıvı veya buhar varsa, gözler en az 15 dakika bol su ile yıkanmalıdır. Hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Daha detaylı bilgi için kostik güvenlik bölümünü inceleyiniz.

Sık Sorulan Sorular:

                                 

flag_en  flag_tr 
Adres & Mesai

Mescit Mahallesi
Demokrasi Caddesi
Birmes Sanayi Sitesi
A6 Blok No. 13
Orhanlı - Tuzla - İstanbul